Praktische informatie over Peru

Open alle items

Grensdocumenten

Voor Peru heb je een geldig Nederlands paspoort nodig dat tot minstens 6 maanden na aankomst geldig is. Een visum is niet vereist. Reizigers die langer dan 60 dagen in Peru blijven, dienen 18% BTW te betalen in accommodaties.

Hotels in Peru kunnen vragen om je paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij aan om een kopie van je identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen. Indien gewenst kun je je burgerservicenummer doorstrepen en schuin over de kopie ‘copy’ schrijven, om misbruik te voorkomen.

Bezoek je tijdens je reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Lees de informatie van alle landen door, zodat je precies weet welke reisdocumenten je nodig hebt.

Bezit je niet de Nederlandse nationaliteit?
Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor jou noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Veiligheid
Peru heeft net als veel andere landen ter wereld ook te maken met criminaliteit. Vooral op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) moet je goed op je spullen letten. Wij adviseren om waardepapieren en contant geld altijd onder je kleding te dragen, je tas of rugzak bij voorkeur op je buik te dragen en fotocamera’s kruislings te dragen. Verder kun je beter slecht verlichte straten vermijden en ’s avonds niet alleen op stap gaan.

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij je naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Muggen
Omdat je naar een tropisch land gaat waar steekmuggen zich bevinden, willen wij je adviseren om alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen. De steken van muggen kunnen namelijk allerlei ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue). Je kunt 's avonds het beste lichtgekleurde kleding dragen (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed antimuggen middel met DEET gebruiken.

Legionella
Laat voordat je water gebruikt in je accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor je gezondheid. In dat geval kun je beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op jouw bestemming, verwijzen wij je door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Geldzaken

De lokale munteenheid van Peru is de Sol. Je kunt vrijwel overal terecht bij geldautomaten waar je soles kunt pinnen (let er goed op dat het logo dat op je pasje staat hetzelfde is dat op de automaat staat). Voor het gebruik van deze geldautomaten wordt een commissie gevraagd tot 5%. Daarom adviseren we om voldoende contant geld mee te nemen vanuit Nederland. In grote steden zoals Lima, Araquipa en Cuseo kan ook geld gepind worden met een Visacard of Mastercard. Hier kun je ook euro’s wisselen naar sol. Creditcards worden in Peru nog op weinig plekken geaccepteerd. Wel kun je vaak met je creditcard in duurdere hotels en restaurants terecht. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd en in veel grote plaatsen kun je deze ook inwisselen. Optionele excursies, lunches en entreegelden kunnen bij de reisleider in lokale valuta of in dollars worden betaald.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan je vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zo zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Ga je naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat je je pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren je om ruim voor vertrek bij je bank te informeren of jouw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op je vakantiebestemming.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van je mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. Je kunt bij je telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op jouw bestemming.

Tijdverschil

In Peru is het in de winter 6 uur vroeger dan in Nederland en in de zomer 7 uur.

Voltage

In Peru hebben ze andere stopcontacten dan bij ons in Nederland, een wereldstekker kan dus handig zijn. De netspanning in Peru is 220 volt.

Klimaat

Het klimaat in Peru wordt voornamelijk bepaald door de hoogteverschillen. Overdag als de zon schijnt loopt de temperatuur al gauw op naar ca. 20ºC, ‘s avonds kan het echter behoorlijk afkoelen en is een trui en/of jas noodzakelijk. De temperatuur kan vooral in juli en augustus tot onder het vriespunt dalen. De kustplaatsen kennen een woestijnklimaat waardoor het overdag heet is en het ‘s nachts behoorlijk kan afkoelen. De droogste maanden zijn mei t/m augustus, de regentijd loopt van november tot april. Ook in de regentijd is het reizen in Peru echter over het algemeen goed te doen. De beste reistijd is april t/m oktober.

Klimaat Peru - Regenwoud

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gem. temp. (°C)32°31°32°31°31°31°31°32°32°32°32°32°
De beste reistijd is mei t/m oktober. Het regenseizoen is januari t/m april en november, december.

Klimaat Peru - Machu Picchu

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gem. temp. (°C) 26° 27° 26°25°22°20°19°19°19°20° 22° 24°
groen = de beste reistijd
geel= regenseizoen

Goed om te weten