Praktische informatie over Jordanië

Open alle items

Grensdocumenten

Voor Jordanië heb je een geldig Nederlands paspoort nodig dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is.

Tevens is een visum vereist:
• Bij groepsreizen: wij regelen, in samenwerking met het lokaal agentschap, een kosteloos visum voor je (één week voor vertrek dienen de paspoortgegevens bekend te zijn bij ons).
• Bij verblijf korter dan 2 nachten én wanneer je individueel reist (individuele rondreis of fly-drive): je dient het visum ter plaatse aan te schaffen à ca. JOD 40 per persoon. Tip: schaf vooraf de Jordan Pass aan, bij deze pas is het visum inclusief. Zie: www.jordanpass.jo ).

Hotels in Jordanië kunnen ook vragen om je paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij je aan om een kopie van je identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen (indien gewenst kun je je Burgerservicenummer doorstrepen).

Noot: bezit je niet de Nederlandse nationaliteit, dan dien je zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor je reis naar Jordanië noodzakelijk is/zijn • je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Bezoek je tijdens je reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Lees de informatie van alle landen door, zodat je precies weet welke reisdocumenten je nodig hebt.

Bezit je niet de Nederlandse nationaliteit?
Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor jou noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of je eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Legionella
Wij adviseren je voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Eten en drinken
In minder hygiënische en warme landen kun je beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat voedsel en water daar soms verontreinigd zijn. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperk je het risico:
• eet geen sla en ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is
• pas op met schaal- en schelpdieren en ongepasteuriseerde melk en kaas
• kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen
• was voor het eten goed je handen
• wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
• gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes)

Mobiliteit
Wil je een (groeps)rondreis Jordanië boeken, dan wijzen we je erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. Je ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar je in het centrum van de stad afzet/ophaalt. Je dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van je medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfel je of de rondreis van je keuze geschikt is of wil je jouw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij je naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor je gezondheid. In dat geval kun je beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op jouw bestemming, verwijzen wij je door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Legionella
Laat voordat je water gebruikt in je accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Geldzaken

Voorafgaand aan je vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zo zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

De lokale munteenheid van Jordanië is de Jordaanse dinar (JOD). In Jordanië is het minder makkelijk om geld te pinnen door het weinige aanbod van pinautomaten. Je kunt alleen geld pinnen in Aqaba, Amman, Petra en Madaba (let er goed op dat het logo dat op je pasje staat hetzelfde is als op de automaat staat)! Het komt regelmatig voor dat de pinautomaten leeg zijn, voornamelijk in het weekend. Wij raden je dan ook aan om contant geld mee te nemen! Grotere hotels, restaurants en winkels accepteren vaak ook creditcards. Voor kleine uitgaven zoals o.a. aankopen in een souvenirwinkel, kun je het beste met de Jordaanse dinar betalen. Alleen in sommige grote souvenirwinkels kun je met euro's terecht. Je kunt de Jordaanse dinar ook al in Nederland halen. Ter plaatse kun je je geld het beste wisselen bij de wisselkantoren in de stad. Op de luchthaven en in de hotels wordt vaak een voor jou ongustige wisselkoers berekend. Optionele excursies, entreegelden en fooien kun je ter plaatse bij uw reisleiding in euro's of Jordaanse dinar betalen.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Ga je naar Jordanië, dan kan het dus zijn dat je jouw pas tijdelijk
moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij je bank of je bankpas geschikt is ('aan' staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan je vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zo zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Ga je naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat je je pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren je om ruim voor vertrek bij je bank te informeren of jouw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op je vakantiebestemming.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van je mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. Je kunt bij je telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op jouw bestemming.

Tijdverschil

In Jordanië is het 1 uur later dan in Nederland.

Voltage

In Jordanië heb je als Nederlander een wereldstekker nodig. Het voltage ligt rond de 220V.

Klimaat

Jordanië heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers, frisse avonden in het voor- en najaar en natte & koele winters (het kan zelfs ook sneeuwen!). De beste reistijd is het voor- of najaar omdat u dan geen last hebt van de hoge temperaturen in de zomer en de kou in de winter. De beste reistijd voor Jordanië is maart t/m mei en oktober en november.

Klimaat Jordanië

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gem. temp. (°C) 11° 13° 16°21°26° 29° 30° 30° 29°25° 19° 13°
groen = de beste reistijd

Goed om te weten

Feestdagen
Op jouw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijg je dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.