Praktische informatie over Canada

Open alle items

Grensdocumenten

Voor Canada dient u in het bezit te zijn van een geldig en elektronisch leesbaar Nederlands paspoort. Een Nederlandse ID-kaart is dus niet geldig. Het paspoort dient de hele reisperiode (tot en met één dag na terugkeer in eigen land) geldig te zijn. Indien u naar Canada reist per vliegtuig en zo het land binnenkomt, is ook een visum verplicht. Wanneer u bijvoorbeeld per bus of cruise de grens oversteekt, is een visum niet noodzakelijk.

Hotels in Canada kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen.Bezoek je tijdens je reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Lees de informatie van alle landen door, zodat je precies weet welke reisdocumenten je nodig hebt.

Bezit je niet de Nederlandse nationaliteit?
Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor jou noodzakelijk zijn.

Veiligheidscheck tussen Canada en de VS
Op luchthavens in de Verenigde Staten screent de TSA (Transportation Security Administration) ongeveer 10% van alle bagage. Hierbij kunnen koffers met een slot opengebroken, waardoor de kans bestaat dat de bagage en de koffer beschadigd worden. Aangezien de TSA zich niet aansprakelijk acht voor beschadigingen, kunt u uw koffer beter niet op slot doen of u stelt het cijferslot in 0000. Bij de veiligheidscheck wordt er een sterke straling gebruikt bij het doorlichten van koffers, daarom raden we u aan om zaken die daar gevoelig voor zijn mee te nemen in uw handbagage (vraag vóór het scannen van de handbagage ook even na of dit geen kwaad kan).

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij je naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Legionella
Laat voordat je water gebruikt in je accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor je gezondheid. In dat geval kun je beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op jouw bestemming, verwijzen wij je door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Geldzaken

De lokale munteenheid in Canada is de Canadese Dollar. Geld kan worden gewisseld bij banken en wisselkantoren. De meeste banken in Canada beschikken over geldautomaten en accepteren doorgaans alle Europese bankpassen. Alle belangrijke creditcards worden in Canada geaccepteerd. In Canada worden de prijzen vaak exclusief btw aangegeven. Houd er dus rekening mee dat er bij de kassa nog minimaal 5% bijkomt voor de Goods and Services Tax. Daarnaast kan er per provincie ook nog belasting worden geheven (PST). Het totale percentage wat er bijkomt varieert dus per provincie: van 5% in Alberta tot 15% in Quebec. Het prijsniveau in Canada is vergelijkbaar met dat in Nederland. In toeristische gebieden liggen de prijzen gemiddeld wat hoger.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Ga je naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat je je pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren je om ruim voor vertrek bij je bank te informeren of jouw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op je vakantiebestemming.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan je vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zo zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van je mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. Je kunt bij je telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op jouw bestemming.

Tijdverschil

Canada kent verschillende tijdzones variërend van 5 uur vroeger in het oosten tot 9 uur vroeger in het westen.

Voltage

Wanneer u naar Canada reist, heeft u een wereldstekker nodig. In Canada worden andere soorten stekkers en stopcontacten (110V/60 Hz) gebruikt als in Nederland.

Goed om te weten

Verblijf op een 1-persoonskamer voor personen t/m 17 jaar
In Canada is het niet toegestaan voor een persoon t/m 17 jaar om alleen te verblijven in een 1-persoonskamer. Zij dienen altijd een kamer te delen met minimaal één persoon van 18 jaar of ouder.

Losse 1-persoonsbedden
Hotelkamers in Canada beschikken zelden over losse 1-persoonsbedden. Meestal hebben de kamers één kingsize bed (ca. 1,93 meter breed) of twee smallere queensize bedden (maximaal 1,60 meter breed).

Feestdagen
Op jouw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijg je dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.