Reisinformatie

Met de aangekondigde versoepeling van het reisadvies naar verschillende Europese landen per 15 juni, starten KRAS en Goed Idee Reizen met het aanbieden van een aantal bestemmingen deze zomer. Op dit moment bevat de pagina basisinformatie over het aanbod. De komende tijd zal dit worden uitgebreid meer informatie*.


* alle informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

Open alle items

Busreizen

Laatste update: 28 juli 2020

Informatie m.b.t. busreizen vertrekkend vanuit Nederland

Veilig en zorgeloos gezond op vakantie
Uiteraard gaan we alleen op reis als wij er van overtuigd zijn dat het veilig en verantwoord is. Anders gaan we niet op weg! Om verantwoord weer op reis te kunnen gaan houden wij ons aan de regels, adviezen en protocollen van o.a. de Nederlandse overheid, Europese Unie, (lokale en internationale) overheden, gezondheidsinstanties (o.a. RIVM) en brancheorganisaties als de ANVR en Busvervoer Nederland (KNV).

De Nederlandse busreisorganisaties hebben zichzelf een volledig pakket aan maatregelen opgelegd om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten. Zo hebben wij o.a. aangescherpte procedures als het gaat om ventilatie en airconditioning, dient er in de bus een mondkapje te worden gedragen, zijn er vaste in- en uitstapprocedures, etc. Zodra we starten met het uitvoeren van de busreizen, vind je op deze pagina de dan geldende procedures en getroffen maatregelen.
Wij doen ons uiterste best om het programma uit te voeren zoals beschreven. Echter kan het gebeuren dat dit door de richtlijnen niet te allen tijde mogelijk is waardoor wij programma onderdelen moeten wijzigen of annuleren. Wij zullen altijd trachten een alternatief te bieden en in het geval van grote wijzigingen zullen wij je vooraf informeren.

Voor vertrek
Voor een verantwoorde vakantie zorgen we samen, dus je hebt zelf ook een belangrijke rol. Ga alleen op reis als je geen klachten hebt, volg de richtlijnen van de overheid en was regelmatig je handen. Zorg ook voor een goede reis-, annulerings- en zorgverzekering voordat je op vakantie gaat.

Gezondheidsverklaring
Verplicht voor alle reizigers naar het buitenland
Om te mogen reizen naar het buitenland verplicht het RIVM alle reizigers een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze verklaring moet elke reiziger altijd bij zich hebben tijdens de hele reis. Dit geldt voor elk type reis, ongeacht het vervoer. De verklaring moet vanaf 24 uur voor vertrek worden uitgeprint en ingevuld.

Download hier de gezondheidsverklaring via de website van het RIVM

Tijdens je reis

Aan boord van de touringcar is het dragen van een mondkapje verplicht. Het dragen van alleen een doorzichtig gezichtsscherm is niet toegestaan, dit mag alleen i.c.m. een mondkapje. Daarnaast geven we per reis, indien van toepassing, op het tabblad ‘Corona-maatregelen’ zoveel mogelijk de bij ons bekende maatregelen en richtlijnen weer. Dit heeft o.a. betrekking op de excursies en hotels. Dit is echter altijd onder voorbehoud van wijzigingen, aangezien deze informatie continue aan verandering onderhevig is. We raden je aan de lokale richtlijnen te bekijken op de website van de verschillende ministeries van desbetreffende landen.

Deze informatie wijzigt continue. We doen ons best je van de meest actuele informatie te voorzien, je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen.

Riviercruises

Laatste update: 29 juni 2020

De veiligheid en gezondheid van de passagiers en bemanning is altijd, en zeker in de huidige tijd, de nummer één prioriteit van de rederijen waarmee wij samenwerken. Gezamenlijk hebben wij gekeken naar de situatie aan boord en de maatregelen die getroffen zijn om jou een onbezorgde cruise naar de mooiste bestemmingen te kunnen geven. Zodra deze maatregelen uitgewerkt zijn zullen wij die hier per schip melden. Ook zijn hier de antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen. Wij adviseren je deze pagina, kort voor vertrek, nogmaals te raadplegen om er zeker van te zijn dat je alle informatie hebt om een onbezorgde vakantie te kunnen hebben.

Protocollen en maatregelen

Per schip gelden er specifieke maatregelen en protocollen. Deze staan bij de reizen vermeld onder het kopje 'corona maatregelen. De branche organisatie heeft daarnaast een algemeen protocol opgestgeld. Deze vind je hier.

Veel gestelde vragen

Mag men aan boord van een riviercruise wel naast elkaar lopen omdat 1 persoon ondersteuning nodig heeft wegens slecht lopen ?
Ook aan boord gelden dezelfde maatregelen met betrekking de 1,5 meter afstand houden tot elkaar. Ondersteuning door eigen partner/huisgenoot is hierin dus geen probleem.

Hoe wordt de 1,5 meter regel aan boord gehanteerd (en gehandhaafd)? Hoe passeren we elkaar in de gangen?  
Niet alle hutten aan boord van de schepen zullen worden ge vuld, waardoor er minder mensen aan boord zullen zijn. Hierdoor bestaat er meer bewegingsruimte per persoon. Het is verplicht een mondkapje te dragen wanneer je je in de publieke ruimtes bevindt . In je hut en op het buitendek hoef je dus geen mondkapje te dragen.
De gangen aan boord van een schip zijn goed te overzien. Zie je iemand aankomen? Blijf dan even wachten in een ruimte waar je de 1,5 meter wel kunt waarborgen aan elkaar. In het restaurant worden de tafels op 1,5 meter van elkaar geplaatst. Alleen passagiers die met elkaar een hut delen zitten aan tafel bij elkaar.

Zijn excursies mogelijk? Als ik zelf op pad ga, is dan alles mogelijk, waar moet ik me aan houden qua regelgeving ter plaatse? 

Hier is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Het doorgaan van excursies kan per schip, per rederij en per bestemming verschillen. Veiligheid en gezondheid staan hierbij altijd voorop. Ga je zelf op pad, dan zul je je zelf van tevoren moeten verdiepen in de bestemmingen. Hou er rekening mee dat je je te allen tijde moet houden aan de regelgeving ter plaatse. Hou voldoende afstand en draag een mondkapje indien noodzakelijk.

Moet men mondkapjes dragen bij een riviercruise en tijdens het eten?

In het algemeen hebben de rederijen bepaald dat tijdens het lopen op de binnendekken aan boord er een plicht is tot het dragen van een mondkapje. Zodra je zit in het restaurant of salon hoeft dit niet. Net als op de buitendekken van het schip.

Hoe gaat men om met hygiëne op de schepen?

Aan boord van schepen is hygiëne altijd al zeer belangrijk geweest. Hutten worden tweemaal daags schoongemaakt en de rederijen zullen met grote regelmaat alle publieke ruimtes schoonmaken met desinfecterende schoonmaakmiddelen.

Rondreizen

Op rondreis tijdens corona, samen uit, samen thuis
Laatste update: 23 juni 2020

Lees wat wij doen om samen weer veilig en onbezorgd op rondreis te gaan, van boeken tot op de vakantiebestemming.

Veilig en zorgeloos op vakantie
Uiteraard gaan we alleen op reis als wij er van overtuigd zijn dat het veilig en verantwoord is. Om verantwoord op reis te kunnen gaan houden wij ons aan de regels, adviezen en protocollen van o.a. de Nederlandse overheid, Europese Unie, (lokale en internationale) overheden, gezondheidsinstanties (o.a. RIVM) en brancheorganisaties als de ANVR en IATA.
Zodra wij weer reizen mogen uitvoeren doen wij ons uiterste best om het programma uit te voeren zoals beschreven. Echter kan het gebeuren dat dit door de richtlijnen niet te allen tijde mogelijk is waardoor wij programma onderdelen moeten wijzigen of annuleren. Wij zullen altijd trachten een alternatief te bieden en in het geval van grote wijzigingen zullen wij je vooraf informeren.

Voor vertrek
Voor een verantwoorde vakantie zorgen we samen, dus je hebt zelf ook een belangrijke rol. Ga alleen op reis als je geen klachten hebt, volg de richtlijnen van de overheid en was regelmatig je handen. Zorg ook voor een goede reis- en zorgverzekering voordat je op vakantie gaat. Veel bestemmingen hanteren extra regels en maatregelen voor buitenlandse reizigers. Bijvoorbeeld een verplichte registratie vooraf of ter plaatse, of het afnemen van een Corona-test. Zorg dus dat je goed geïnformeerd op reis gaat.

Gezondheidsverklaring
Verplicht voor alle reizigers naar het buitenland
Om te mogen reizen naar het buitenland verplicht het RIVM alle reizigers een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze verklaring moet elke reiziger (dus ook kinderen) altijd bij zich hebben tijdens de hele reis. Dit geldt voor elk type reis, ongeacht het vervoer. De verklaring moet vanaf 24 uur voor vertrek worden uitgeprint en ingevuld.

Download hier de gezondheidsverklaring via de website van het RIVM

Tijdens je reis
Klik hier voor belangrijke informatie over Schiphol. Vertrek je vanaf een andere luchthaven? Check de website van de luchthaven voor de laatste maatregelen. Houd ook rekening met een aantal maatregelen aan boord wanneer je naar je bestemming vliegt. Zo moeten zowel crew als passagiers een mondkapje dragen en is de service aan boord aangepast, zodat er minder contactmomenten zijn. Alleen kleine handbagage die onder de stoel past mag mee in de cabine, grotere items moeten worden ingecheckt als ruimbagage. Voor exacte maatregelen m.b.t. de vlucht, bekijk de website van je luchtvaartmaatschappij.

Op je bestemming
Per reis geven we op het tabblad ‘Corona-maatregelen’ zoveel mogelijk de bij ons bekende maatregelen en richtlijnen weer, bijvoorbeeld over vervoer, excursies en hotels. Dit is echter altijd onder voorbehoud van wijzigingen, aangezien deze informatie continue aan verandering onderhevig is. We raden je aan de lokale richtlijnen te bekijken op de website van de verschillende ministeries van desbetreffende landen.

Deze informatie wijzigt continue. We doen ons best je van de meest actuele informatie te voorzien, je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen.

Autovakanties

Op autovakantie tijdens corona, samen uit, samen thuis
Laatste update: 3 juli 2020

Lees wat wij doen om samen weer veilig en onbezorgd op autovakantie te gaan, van boeken tot op de vakantiebestemming.

Veilig en zorgeloos op vakantie
Uiteraard gaan we alleen op reis als wij er van overtuigd zijn dat het veilig en verantwoord is. Om verantwoord op reis te kunnen gaan houden wij ons aan de regels, adviezen en protocollen van o.a. de Nederlandse overheid, Europese Unie, (lokale en internationale) overheden, gezondheidsinstanties (o.a. RIVM) en brancheorganisaties als de ANVR.
Zodra wij weer reizen mogen uitvoeren doen wij ons uiterste best om het programma uit te voeren zoals beschreven. Echter kan het gebeuren dat dit door de richtlijnen niet te allen tijde mogelijk is waardoor wij programma onderdelen moeten wijzigen of annuleren.

Voor vertrek
Voor een verantwoorde vakantie zorgen we samen, dus je hebt zelf ook een belangrijke rol. Ga alleen op reis als je geen klachten hebt, volg de richtlijnen van de overheid en was regelmatig je handen. Zorg ook voor een goede reis- en zorgverzekering voordat je op vakantie gaat. Veel bestemmingen hanteren extra regels en maatregelen voor buitenlandse reizigers. Bijvoorbeeld een verplichte registratie vooraf of ter plaatse, of het afnemen van een Corona-test. Zorg dus dat je goed geïnformeerd op reis gaat.

Op je bestemming
Per reis geven we op het tabblad ‘Corona-maatregelen’ zoveel mogelijk de bij ons bekende maatregelen en richtlijnen weer. Dit is echter altijd onder voorbehoud van wijzigingen, aangezien deze informatie continue aan verandering onderhevig is. We raden je aan de lokale richtlijnen te bekijken op de website van de verschillende ministeries van desbetreffende landen.

Deze informatie wijzigt continue. We doen ons best je van de meest actuele informatie te voorzien, je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen.

Stedentrips

Meer informatie over onze stedentrips volgt binnenkort!

Zonvakanties

Op vakantie tijdens corona, samen uit, samen thuis
Laatste update: 6 juli 2020

Lees wat wij doen om samen weer veilig en onbezorgd op vakantie te gaan, van boeken tot op de vakantiebestemming.

Veilig en zorgeloos op vakantie
Uiteraard gaan we alleen op reis als wij er van overtuigd zijn dat het veilig en verantwoord is. Om verantwoord op reis te kunnen gaan houden wij ons aan de regels, adviezen en protocollen van o.a. de Nederlandse overheid, Europese Unie, (lokale en internationale) overheden, gezondheidsinstanties (o.a. RIVM) en brancheorganisaties als de ANVR en IATA.
Zodra wij weer reizen mogen uitvoeren doen wij ons uiterste best om het programma uit te voeren zoals beschreven. Echter kan het gebeuren dat dit door de richtlijnen niet te allen tijde mogelijk is waardoor wij programma onderdelen moeten wijzigen of annuleren. Wij zullen altijd trachten een alternatief te bieden en in het geval van grote wijzigingen zullen wij je vooraf informeren.

Voor vertrek
Voor een verantwoorde vakantie zorgen we samen, dus je hebt zelf ook een belangrijke rol. Ga alleen op reis als je geen klachten hebt, volg de richtlijnen van de overheid en was regelmatig je handen. Zorg ook voor een goede reis- en zorgverzekering voordat je op vakantie gaat. Veel bestemmingen hanteren extra regels en maatregelen voor buitenlandse reizigers. Bijvoorbeeld een verplichte registratie vooraf of ter plaatse, of het afnemen van een Corona-test. Zorg dus dat je goed geïnformeerd op reis gaat.

Gezondheidsverklaring
Verplicht voor alle reizigers naar het buitenland
Om te mogen reizen naar het buitenland verplicht het RIVM alle reizigers een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze verklaring moet elke reiziger (dus ook kinderen) altijd bij zich hebben tijdens de hele reis. Dit geldt voor elk type reis, ongeacht het vervoer. De verklaring moet vanaf 24 uur voor vertrek worden uitgeprint en ingevuld.

Download hier de gezondheidsverklaring via de website van het RIVM

Tijdens je reis
Klik hier voor belangrijke informatie over Schiphol. Vertrek je vanaf een andere luchthaven? Check de website van de luchthaven voor de laatste maatregelen. Houd ook rekening met een aantal maatregelen aan boord wanneer je naar je bestemming vliegt. Zo moeten zowel crew als passagiers een mondkapje dragen en is de service aan boord aangepast, zodat er minder contactmomenten zijn. Alleen kleine handbagage die onder de stoel past mag mee in de cabine, grotere items moeten worden ingecheckt als ruimbagage. Voor exacte maatregelen m.b.t. de vlucht, bekijk de website van je luchtvaartmaatschappij.

Op je bestemming
Per reis geven we op het tabblad ‘Corona-maatregelen’ zoveel mogelijk de bij ons bekende maatregelen en richtlijnen weer, bijvoorbeeld over vervoer, excursies en hotels. Dit is echter altijd onder voorbehoud van wijzigingen, aangezien deze informatie continue aan verandering onderhevig is. We raden je aan de lokale richtlijnen te bekijken op de website van de verschillende ministeries van desbetreffende landen.

Deze informatie wijzigt continue. We doen ons best je van de meest actuele informatie te voorzien, je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen.

Actieve reizen

Op autovakantie tijdens corona, samen uit, samen thuis
Laatste update: 9 juli 2020

Lees wat wij doen om samen weer veilig en onbezorgd op fiets- en/of wandelvakantie te gaan, van boeken tot op de vakantiebestemming.

Veilig en zorgeloos op vakantie
Uiteraard gaan we alleen op reis als wij er van overtuigd zijn dat het veilig en verantwoord is. Om verantwoord op reis te kunnen gaan houden wij ons aan de regels, adviezen en protocollen van o.a. de Nederlandse overheid, Europese Unie, (lokale en internationale) overheden, gezondheidsinstanties (o.a. RIVM) en brancheorganisaties als de ANVR.
Zodra wij weer reizen mogen uitvoeren doen wij ons uiterste best om het programma uit te voeren zoals beschreven. Echter kan het gebeuren dat dit door de richtlijnen niet te allen tijde mogelijk is waardoor wij programma onderdelen moeten wijzigen of annuleren.

Voor vertrek
Voor een verantwoorde vakantie zorgen we samen, dus je hebt zelf ook een belangrijke rol. Ga alleen op reis als je geen klachten hebt, volg de richtlijnen van de overheid en was regelmatig je handen. Zorg ook voor een goede reis- en zorgverzekering voordat je op vakantie gaat. Veel bestemmingen hanteren extra regels en maatregelen voor buitenlandse reizigers. Bijvoorbeeld een verplichte registratie vooraf of ter plaatse, of het afnemen van een Corona-test. Zorg dus dat je goed geïnformeerd op reis gaat.

Op je bestemming
We raden je aan de lokale richtlijnen te bekijken op de website van de verschillende ministeries van desbetreffende landen.

Deze informatie wijzigt continue. We doen ons best je van de meest actuele informatie te voorzien, je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen.

Zeecruises

Update 6 juli 2020

De EU heeft richtlijnen bekend gemaakt voor rederijen die zij kunnen hanteren zodra ze weer gaan varen op Europese bestemmingen. Het betreft de volgende richtlijnen:

Afstemming met bestemmingen en lokale autoriteiten

Schepen zijn verplicht aan boord een plan van aanpak te hebben hoe het schip gaat handelen indien er een COVID19 uitbraak is. Hierin is ook opgenomen hoe dit op de verschillende bestemmingen zal gebeuren. Dit in overleg met de lokale autoriteiten.

Gasten aan boord
Het advies is om gasten van 65 jaar en ouder of die behoren tot een risicogroep een gezondheidsverklaring te laten overhandigen van de eigen arts. Een andere mogelijkheid is om deze groep gasten apart deel te laten nemen aan bijvoorbeeld activiteiten, dit om het risico tot besmetting te verkleinen.

Medische controle
Bij de inscheping zal er een verscherpte controle zijn op de symptomen van COVID19. Bij twijfel kan de gast naar de scheepsarts. Ook wordt er gekeken naar een preventieve test voordat de cruise begint, hier is nog geen definitieve beslissing in genomen.

Tijdens de cruise
Al het personeel zal minimaal eens in de twee weken worden getest. Ook zal het personeel zoveel mogelijk met een vaste groep klanten werken. Dit om besmetting tussen groepen gasten en personeel te voorkomen. In de cruise terminal en aan boord is het advies om een mondkapje te dragen.
De lucht uit de ventilatiesystemen dient 100% verse buitenlucht te zijn. Als dit niet mogelijk is dient de lucht door een HEPA- of uvfilter te gaan om daarmee bacteriën en virussen te doden.

In de hut
Spullen zoals tijdschriften, glazen en bijvoorbeeld koffie- en theefaciliteiten zullen uit de hutten worden verwijderd. Bij de wisseling van de hutten zal er extra tijd voor ventilatie zijn en zullen alle oppervlakken die de gast aanraakt extra grondig worden gereinigd. Ook zal er meer gestuurd worden op het gebruik van roomservice. Dit om de drukte in de restaurants meer te spreiden.

Let op! Bovenstaande is een advies van de Europese Commissie maar geen verplichting. Rederijen zullen op basis hiervan eigen richtlijnen gaan bepalen.

Goed Idee Reizen

Meer informatie over Goed Idee Reizen volgt binnenkort!

Vliegen tijdens Corona

Veilig vliegen met TUI (OR of TB)

Op deze pagina lees je meer over onze Corona maatregelen op de luchthaven en aan boord. We informeren je over de voorbereiding, wijzigingen op de luchthaven en wat anders is tijdens de vlucht. Zo kunnen we samen veilig en onbezorgd op reis.