Olifanten in Afrika

Duurzaam toerisme

Kras is onderdeel van TUI Nederland, de nummer 1 in duurzaam toerisme. Wij dragen de wereld een warm hart toe en voelen ons medeverantwoordelijk voor de duurzame ontwikkeling van de vakantiebestemmingen. TUI Nederland richt zich op vakanties met respect voor mens, dier en natuur.

TUI Group
Als grootste reisconcern ter wereld speelt TUI Group, waar TUI Nederland een onderdeel van is, een belangrijke rol in de wereldwijde toerisme-industrie. Wij zijn ons ervan bewust dat wij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen. Ons doel met betrekking tot duurzame ontwikkeling is om de milieu-impact tot een minimum te beperken, de cultuur en de mensen op de vakantiebestemmingen te respecteren en een reële economische bijdrage te leveren aan lokale gemeenschappen.

TUI Benelux, de clusterorganisatie van TUI Nederland en TUI België, heeft begin 2017 de TUI Benelux Duurzaamheidsstrategie 2020 gelanceerd. De strategie is in lijn met de “Better Holidays, Better World” Sustainability Strategy van TUI Group. De strategie bestaat uit de pijlers Step lightly, Make a difference en Lead the way.

Lees meer op TUI.nl

Open alle items

TUI Care Foundation

TUI Nederland is maatschappelijk betrokken door het geven van sponsoring en donaties aan diverse goede doelen, welke een duidelijke link hebben met de toerisme-industrie. TUI Nederland heeft sinds 2011 meer dan € 580.000 gedoneerd aan projecten gericht op de duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen. In 2016 geeft TUI Nederland financiële steun (€ 25.000) aan Artsen Zonder Grenzen op de Griekse eilanden Kos en Lesbos voor hun werk aan mensen die op de vlucht zijn. TUI Nederland heeft TUI Care Foundation opgericht. Deze onafhankelijke stichting heeft als doel klanten en medewerkers bij te laten dragen aan de duurzame ontwikkeling van de vakantiebestemmingen. De stichting is nog niet gelanceerd richting TUI-klanten.

Samenwerken

TUI Nederland voelt zich medeverantwoordelijk voor het behoud van haar vakantiebestemmingen. TUI Nederland heeft daarom samenwerkingsverbanden met tal van grote en kleine organisaties op het gebied van dierenwelzijn, natuurbescherming, mensenrechten en armoedebestrijding, zowel hier in Nederland als op de vakantiebestemmingen. Hieronder staan een aantal voorbeelden. TUI Nederland zet zich actief in om kinderen en jongeren te beschermen van seksuele uitbuiting in de toerisme-industrie. In 2002 ondertekende TUI Nederland als eerste Nederlandse reisorganisatie de Child Protection Code. We hebben een langdurige samenwerking met Plan en ECPAT om opkomend kindersekstoerisme in Noordoost Brazilië tegen te gaan door het opzetten van scholingstrajecten met baangarantie en weerbaarheidstrainingen, afgerond. In 2016 onderzoeken we de mogelijkheden voor een project in de Dominicaanse Republiek.

In 2015 heeft TUI Nederland samen met de dierenwelzijnsorganisaties, ANVR en andere touroperators gewerkt aan de opzet van een lijst onacceptabele dierenexcursies. Daarnaast hebben we de Green Deal Duurzaam Toerisme tussen het Ministerie van Economische Zaken, ECNC Land & Sea Group en andere partners ondertekend. De Green Deal richt zicht op de ontwikkeling van een internationaal breed gedragen bestemmingsstandaard voor duurzaam toerisme. Verder hebben we samen met ANVR, NHTV en andere partners een CO2-management tool gelanceerd.

TUI Nederland levert de voorzitter voor de Commissie ANVR-Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO). Deze commissie adviseert de brancheorganisatie over het verder ontwikkelen van het DTO beleid en strategie voor de Nederlandse reisbranche. Met ingang van 2016 levert TUI Nederland namens TUI Group de voorzitter van de Board of Directors van The Child Tourism Protection Code. Tevens heeft TUI Nederland namens TUI Group zitting in het World Tourism Network on Child Protection van de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO). Daarnaast zijn wij lid van het MVO Nederland Toerisme Netwerk, Travelife Steering Committee en diverse werkgroepen op het gebied van duurzaam toerisme. In 2017 is TUI Nederland een partnerschap gestart met DuurzaamBedrijfsleven Media om de duurzame activiteiten meer zichtbaarheid te geven en om bedrijven zowel binnen als buiten de reisbranche te stimuleren om duurzame ontwikkelingen te versnellen.

Groene accommodaties

Om de kwaliteit en het bijzondere karakter van de vakantiebestemmingen te behouden, selecteert TUI Nederland haar vakantieproducten met zorg. We richten ons op het verduurzamen van de inkoop van vervoer, verblijf en vermaak, met als doel bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de vakantiebestemmingen.

In ons reisaanbod hebben we bewust gekozen voor een aantal milieuvriendelijke en duurzame accommodaties. Deze bedrijven hebben vergaande maatregelen genomen voor het bewust omgaan met water, energie en afval. Wij keuren alleen duurzaamheidslabels goed die erkend zijn door het Global Sustainable Tourism Council; deze keurmerken richten zich op milieu- en sociale aspecten.

Indien een accommodatie over een duurzaamheidskenmerk beschikt, vindt u informatie daarover bij de omschrijving van de accommodatie.

Verantwoord vliegen

TUI fly, de luchtvaartmaatschappij van TUI Nederland, voelt zich medeverantwoordelijk voor de toekomst van vakantiebestemmingen en zet zich daarom in om de uitstoot van de vliegtuigen zo laag mogelijk te houden, door vlootvernieuwing, gewichtsbesparing en verbetering van de vliegprocedures.

Lees meer over de CO2 voetafdruk op TUI.nl

Tips voor het 'vergroenen' van uw vakantie

U bent een onmisbare schakel in het behoud van de kwaliteit en het bijzondere karakter van uw vakantiebestemmingen. Hieronder vindt u een paar tips om duurzamer op vakantie te gaan:

Tip 1. Kies het groenste vervoer of compenseer uw reis
Het vervoer naar uw bestemming zorgt voor een grote belasting van het milieu. Kies daarom waar mogelijk voor het minst milieubelastende alternatief. Dit zijn over het algemeen de bus of de trein. Ga bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar Schiphol.

Lees meer over de milieubelasting van de verschillende vervoerssoorten in de Vakantiespecial van Milieucentraal.

De negatieve milieueffecten van uw gereden en gevlogen kilometers compenseert u bijvoorbeeld door de aanplant van bossen (treesforall) of duurzame energieprojecten (Greenseat) te ondersteunen.

Tip 2. Beperk uw energiegebruik
Vakantiegangers gebruiken vaak veel energie. U kunt dit beperken door bijvoorbeeld de airco en de verlichting uit te doen wanneer u uw kamer verlaat. Draai (indien van toepassing) de thermostaat van de verwarming omlaag als u niet op uw kamer bent. Ook helpt u natuurlijk het milieu als u de kraan niet onnodig laat lopen, bijvoorbeeld bij het tanden poetsen. Neem liever een douche dan een bad en gebruik handdoeken graag meer dan een dag.

Tip 3. Help kinderen
Koop niks van kinderen
In veel vakantielanden worden jonge kinderen aan het werk gezet als straatverkoper, bedelaar, keukenhulp of zelfs in de seksindustrie. Doordat deze kinderen niet de kans krijgen om naar school te gaan, is er geen hoop op een betere toekomst. Ook ontstaat er zo oneerlijke concurrentie met volwassen verkopers, die zo geen goed bestaan op kunnen bouwen. Houd deze cirkel niet in stand en koop niks van jonge verkopers.

Meld kindersekstoerisme
Over de hele wereld zijn er kinderen en jongeren die slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. Bij een vermoeden van sekstoerisme kunt u een melding maken bij meldkindersekstoerisme, de Nederlandse politie of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Meld het ook bij uw reisleiding.

Tip 4. Respecteer de dieren
Ga niet met dieren op de foto
Toeristen kunnen steeds vaker op hun vakantiebestemmingen op de foto met apen of andere exotische dieren. Om de dieren rustig te houden, worden ze vaak gedrogeerd en mishandeld. Ga daarom niet met 'wilde' dieren op de foto. Mocht uw hotel deze ‘dienst’ aanbieden of toelaten, dien dan ter plekke een klacht in bij het hotelmanagement en vertel het ook aan uw reisleider of touroperator.

Bescherm de onderwaterwereld
Snorkelen en duiken zijn populair. Als u wilt genieten van de onderwaterwereld doe dan vooral uw best om het koraal en de vissen niet aan te raken. Neem ook niets uit de zee mee als souvenir, dit leidt het tot onherstelbare schade in de onderwaterwereld. Informeer vooraf bij uw duik- of snorkelschool naar de ‘do’s en dont’s onder water’.

Leedvermaak
Voor het vermaak van toeristen worden veel dieren wereldwijd mishandeld en uitgebuit. Bezoek daarom liever geen stieren- of hanengevechten, rodeo’s, dansende beren en andere louche dierenshows. We adviseren u ook om bijvoorbeeld geen (baby)tijgers te knuffelen en geen ritje op de rug van een olifant te maken. Het is veel leuker om diervriendelijke reservaten te bezoeken, waar u de dieren in hun natuurlijke omgeving ziet.

Tip 5. Koop geen foute souvenirs
Het kopen van lokaal gemaakte souvenirs levert een belangrijke bijdrage aan de lokale economie en werkgelegenheid. Let er alleen goed op dat u geen souvenirs koopt als cultuurgoederen (zoals kunst en antiek) zonder een uitvoervergunning of producten die gemaakt zijn van bedreigde dieren, schelpen en planten. U helpt zo om de illegale handel stop te zetten. Bovendien is de invoer van deze souvenirs strafbaar in Nederland.

Koester een olifant

Wereldwijd worden dieren mishandeld en uitgebuit ten behoeve van het vermaak van toeristen. Bekend zijn de stierengevechten, dansende beren en andere louche dierenshows. Wat niet iedereen weet, is dat ook olifanten vaak niet goed worden behandeld en gebruikt worden als attractie of als vervoermiddel tijdens excursies. KRAS ondersteunt de olifantencampagne van de WSPA, de World Society for the Protection of Animals, waarmee men een einde wil maken aan het misbruik van olifanten wereldwijd.

Hoe kun jij de olifant helpen?
Maak liever geen ritje op de rug van een olifant. Het zadel en het gewicht van meerdere mensen veroorzaken verwondingen. Een olifant kan meer dan duizend kilo trekken, maar op zijn rug kan het dier niet zoveel gewicht dragen. Ga ook liever niet naar shows waarin olifanten hun kunsten tonen. Deze olifanten hebben vaak wrede trainingen achter de rug en ze zijn bovendien niet gebouwd om op hun achterbenen te staan en op een ton te balanceren. Tussen de optredens door staan de dieren meestal aan de ketting, soms in de bloedhete zon. Een olifant verdient beter, toch?

KRAS koestert de olifant
KRAS heeft alle olifant-onvriendelijke uitstapjes uit het reisaanbod gehaald. De merken van TUI Nederland brengen je alleen naar olifantenparken, waar de dieren in een meer natuurlijke omgeving hun gang kunnen gaan en waar wordt gerespecteerd dat ze graag in de schaduw rondscharrelen en in het water spelen. Hier kun je deze goedhartige dikhuiden leren kennen op een diervriendelijke manier.